Min første børnebog: Hajen, der tabte en tand

Da min datter var lille læste vi en masse bøger. Vi elskede at gå på biblioteket og finde de sjoveste bøger frem. Men ofte når jeg skulle putte min datter fortalte jeg selv historier, og jeg fandt ud af at min fantasi ofte var bedre end de bøger vi læste.

Derfor begyndte jeg at skrive. Jeg har fem børnehistorier liggende, som er skrevet for over 15 år siden. Selvfølgelig i udkast form, og der skal arbejdes på dem, men historien er der, og det er faktisk den svære del.

Hajen, der tabte en tand” var den første børnehistorie jeg skrev, og den er læst mange gange for min datter, som 3-årig.

Dengang overvejede jeg at finde et forlag, men jeg syntes at det var uoverskueligt, og var slet ikke sikker på at min historie var god nok. Derfor tog mig det 15 år mere før jeg begyndte at se på den igen. Dette tror jeg faktisk er meget typisk for det fleste forfattere, de skriver og har bøger liggende, men det er ofte udgivelsen, der sætter en stopper for bogdrømmen. Enten fordi de får et nej fra et forlag, eller fordi de ikke engang kan overskue at sende deres bog videre.  

Men da jeg begyndte at se på mine børnehistorier igen, havde jeg allerede mit eget forlag. Men jeg havde aldrig udgivet en børnebog, som jo er noget helt andet end en roman. Canva fik mig i gang med at lave baggrunde i havmiljø, og alle figurerer fik jeg lavet af en tegner på Fiverr, som var meget billigt – nok omkring 1500,- DKK.  Jeg brugte min brors børn til feedback, så jeg kunne sikre mig at de syntes at den var sjov. Jeg fik en grafiker til at sætte hele bogen op for mig, og havde også et godt samarbejde med TopTryk. Og pludselig kom der liv i min allerførste børnebog!

Hajen, der tabte en tand” har været en stor succes. Jeg tilføjede tekst, og gav bogen et miljømæssigt præg, hvor børnene skal finde plastik i havet, samtidigt med at de hjælper en lille fisk med at finde hajens tand. Jeg skrev til miljøorganisationen Plastic Change, og spurgte om jeg måtte bruge deres navn, og dermed give dem en del af overskuddet af bogens salg. De ville gerne være med, så vi lavede en sponsoraftale, som var gyldig i bogens første år.

Når jeg tænker tilbage var dette ret modigt, for jeg havde aldrig udgivet en børnebog før.

Da bogen udkom, lavede jeg et stort salgsarbejde og fik bogen på hylderne i flere boghandlere samt hos alle akvariums i Danmark. Dette gjorde at den solgte flot over 600 stk., og jeg kunne donere over 5.000,- DKK til Plastik Change, der bruger pengene til at bekæmpe plastik i havet.

Den er også at finde på mange biblioteker i Danmark, og sælger stadig – kan købes her

Det er jo det, der er det smukke ved bøger. De lever i mange år.

At udgive en bog kan bedst sammenlignes med at få en baby. Du forbereder dig i flere år, og de sidste måneder før den er ude er du fyldt med forventninger, frygt og spænding, og når den er ude, er det bare så spændende. For hvordan tager verden imod den?

Få din bog ud i verden! Enten i Danmark eller på Amazon.